Późne lato i jesień to czas wyjątkowo obfitujący w grzyby. Nasza dzika i nieskażona Puszcza Augustowska to doskonałe miejsce na grzybobranie – w zależności od warunków atmosferycznych, pierwsze leśne grzyby można zbierać już w drugiej połowie sierpnia. Jesteś fanem grzybów? Uwielbiasz ich smak, a czas spędzony w lesie wspólnie z bliskimi sprawia Ci frajdę? Zapraszamy serdecznie na grzybobranie do Augustowa!

Znajdziesz u nas, w Augustowie, bardzo różne gatunki grzybów, te mniej i te bardziej znane. Z przyjemnością podpowiemy również gdzie szukać grzybów i w których rejonach możesz liczyć na najlepsze zbiory.

Spośród wszystkich występujących u nas grzybów, najpopularniejsze są poniższe gatunki.

Borowiki, czyli grzyby królewskie – to chyba najbardziej charakterystyczne leśne grzyby, których wizerunek jest prawdziwym symbolem grzyba. Borowiki znakomicie sprawdzą się na świeżo – w formie duszonych i smażonych potraw, jak również posmakują zamarynowane i wysuszone.

Drugim gatunkiem, który jest u nas bardzo popularny są podgrzybki – grzyby te można wykorzystywać na wiele sposobów. Podobnie jak borowiki, podgrzybki również nadają się do zamarynowania.

Grzybem, który jest jadalny, jego nazwa brzmi bardzo wdzięcznie, a który mimo to znany jest niewielu osobom jest koźlarz. Koźlarze to bardzo fajne kulinarnie grzyby- można je zastosować na wiele sposobów – nadają się do spożycia na bieżąco, po krótkiej obróbce, do suszenia i marynowania.

Prawdziwą perełką augustowskich lasów są maślaki – jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. Ten gatunek nada się zarówno do smażenia, duszenia, jak również do marynowania. Bardzo ważne by pamiętać o tym, że przed spożyciem należy zdjąć z kapelusza skórkę!

Pora na dwa kolejne gatunki – oba nazwy wzięły od zdrobnienia gatunków zwierząt. Gąski, których u nas pod dostatkiem, to grzyby znakomicie sprawdzające się w zupach, gulaszach, daniach mięsnych – można je przetwarzać. Drugi gatunek to uwielbiane przez wszystkich kurki – niewielkie żółtawe grzyby z charakterystycznymi pofalowanymi główkami – świetnie nadają się do smażenia, marynowania i do potraw na szybko – jajecznica z kurkami? To dopiero rarytas!

Bardzo popularnym letnim gatunkiem grzyba są kanie, należące tak na prawdę do rodziny pieczarkowatych. Z uwagi na podobieństwo do muchomora sromotnikowego, kanie trzeba zrywać z ogromną rozwagą. Niemniej jednak są to przepyszne grzyby, które najlepiej smakują w formie panierowanej i smażonej, niczym kotlet schabowy!

Rydze, to grzyby delikatne, zachwycające urokiem. Najczęściej marynuje się je, ponieważ taka forma przetworzenia zapewnia im jeszcze lepszy smak.

Oczywiście jesienią grzybów jest najwięcej, jednak nie wszystkie wymienione wyżej grzyby rosną jesienią. Kurki znajdziemy w lasach już w czerwcu! Z kolei prawdziwków, przy dobrej aurze, poszukiwać możemy już od maja!

 

Kilka wskazówek dla grzybiarzy, którzy wybiorą się na grzybobranie do Augustowa. Gdzie szukać grzybów?

  • rydze znajdziesz głównie w lasach iglastych;
  • podgrzybki upodobały sobie leśne polany i krzaczki jagód;
  • gąski najczęściej rosną w lasach sosnowych;
  • podgrzybki lubią trawy i wilgotne poszycie;
  • borowiki najczęściej znajdziesz pod sosnami i świerkami;
  • maślaki z kolei rosną głównie w trawach, najczęściej w lasach iglastych.

 

Jeśli kochasz zbierać grzyby, a następnie je przerabiać – Augustów to wymarzone miejsce dla Ciebie! Rezerwując nocleg w Apartamentach Zaciszne Centrum masz gwarancję, że po udanym grzybobraniu możesz grzybki od razu przygotować – umożliwią ci to nasze aneksy kuchenne!