Podlaskie to region, w  którym czas wydaje się płynąć nieco wolniej. Jest to zatem doskonały kierunek turystyczny dla osób szukających spokoju i wyciszenia, dla zabieganych mieszkańców miast i dysponujących większą ilością czasu seniorów. Nie zawiodą się również odwiedzający województwo podlaskie amatorzy aktywnego wypoczynku oraz regionalnych specjałów, których smak na długo pozostaje w pamięci tutaj znajdziesz czas na aktywny wypoczynek na łonie natury.

Smakowite Podlaskie

Kumpiak, pierekaczewnik, zaguby, kartacze i kiszka ziemniaczana, a na deser sękacz lub marcinek – to tylko niektóre z podlaskich produktów regionalnych, wyrabianych do dziś tradycyjnymi sposobami. Wpływy litewskie, rosyjskie, tatarskie i białoruskie oraz wielowiekowe receptury przekładają się na unikatowy smak podlaskich potraw. Warto wyruszyć w kulinarną podróż od Suwałk po Drohiczyn i rozsmakować się w tutejszej kuchni.

Kuchnia tatarska

Zwiedzając województwo podlaskie, nie sposób pominąć wyjątkowej kuchni tatarskiej. Warto spróbować pierekaczewnika – tradycyjnego pieroga z nadzieniem, twarogowych mant (pierogów gotowanych na parze) lub(pierogów z warzywami) i wielu innych tatarskich przysmaków.

Przysmaki

Babka i kiszka ziemniaczana to specjały, które znaleźć można w całym regionie. Zaguby podlaskie, czyli kluski nadziewane farszem ziemniaczanym, to specjał szczególnie znany nad Bugiem. Podlaskie rzeki i jeziora obfitują w ryby, a wiele regionalnych restauracji i gospodarstw przyrządza z nich prawdziwe pyszności. Rybna uczta czeka Was m.in. w Augustowie i w Starym Folwarku. Warto również spróbować biebrzańskiego leszcza, pierogów ze szczupakiem, wędzonej sielawy i węgorza. Kuchnia podlaska słynie także z wybornych mięs i wędlin, przygotowywanych w tradycyjny sposób. Kindziuk czy kumpiak to prawdziwe legendy, znane ze swego smaku, w poszukiwaniu którego warto wybrać się na Suwalszczyznę. Amatorzy kuchni myśliwskiej  też się nie zawiodą, mogą skosztować m.in. wybornych pasztetów, pierogów z dziczyzną czy combra z sarny lub jelenia.

Sery korycińskie

Przemierzając województwo podlaskie, nietrudno znaleźć regionalne przysmaki wśród produktów mlecznych. Region jest ich prawdziwym zagłębiem. Wiżajny i Korycin znane są z doskonałych serów podpuszczkowych, warto spróbować sera suszonego, a także przedniego twarogu klinka i dojrzewającego sera carskiego. Tutejsze masło nie ma sobie równych. Swój wyjątkowy smak produkty te zawdzięczają pochodzeniu z czystych obszarów Zielonych Płuc Polski i tradycyjnym metodom wytwarzania.

Coś słodkiego

Kończąc degustację podlaskich specjałów, warto skusić się na coś słodkiego. Z pewnością wielu z Was zna już sękacz – absolutnego króla podlaskich słodyczy. Kilkadziesiąt jajek, sporo masła i nie mniej cukru (wszystko oczywiście najlepszego gatunku), do tego drewniany wałek obracający się nad ogniem i cierpliwość przy wylewaniu kolejnych warstw. To skrócony przepis na niezwykłe ciasto w kształcie sękatego pnia. Tradycyjny sękacz można nie tylko kupić (np. w Sejnach czy Gibach), ale także własnoręcznie upiec w niektórych gospodarstwach agroturystycznych na Suwalszczyźnie. Specjalnością Podlasia jest również ciasto o nazwie marcinek. To niezwykle pracochłonny, wielowarstwowy tort wykonywany z 20–30 cieniutkich placków, przekładanych śmietanowym kremem. Marcinek jest jednym z ważniejszych deserów, serwowanych podczas uroczystości weselnych i świątecznych w regionie.

Jeśli chcecie na dłużej zachować smak Podlasia, zaopatrzcie się w tutejsze miody – pyszny lipowy lub wielokwiatowy, malinowy.

Smaczny Augustów

Co roku w sierpniu na rynku miejskim w Augustowie na gości czekają liczne kramy z naturalnymi miodami i eko produktami – nalewkami, ciastami i kosmetykami. W alejkach parku można znaleźć wyśmienite potrawy kuchni Podlasia, Kurpi i Litwy. Przechadzając się wśród kramów Augustynek, bo tak nazywa się kiermasz, kupić można wyroby rękodzielnicze i posłuchać zespołów folklorystycznych.

Zapraszamy do Augustowa!!!!

źródło: wrotapodlasia.pl