Podlasie to wyjątkowy region Polski – pod wieloma względami. Jedną z rzeczy, która sprawia, że jest tak wyjątkowym, jest fakt niesamowitej różnorodności kulturowej. Podlasie to wiele przenikających się nurtów, kultur, wyznań, obyczajów. Ma to szczególne znaczenie w kontekście świąt – w naszym regionie święta trwają ponad 2 tygodnie! Oczywiście nie dla wszystkich, jednak podsumowując początek i koniec okresu świątecznego, sumarycznie będzie to okres ponad dwóch tygodni.

Z czego wynikają tak długie święta?

Wiele rodzin na Podlasiu to rodziny mieszane wyznaniowo – część rodziny wyznaje chrześcijaństwo, część to np. prawosławni. Jeśli rodziny są zgodne, całe rodziny czczą święta zarówno katolickie, jak i prawosławne – stąd nieprzeciętna długość świętowania.

Świąteczne menu na Podlasiu

Świąteczne potrawy w Polsce mogą się od siebie odróżniać – nie zawsze są to subtelne różnice. Kuchnia podlaska jest bardzo specyficzna na co dzień, więc również w okresie świątecznym należy spodziewać się po niej czegoś wyjątkowego.

Spośród popularnych świątecznych potraw, u Nas również podawany jest barszcz, bigos (koniecznie z grzybkami!), a jako przekąska drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą.

Zamiast Karpia…

Karp staje się na Podlasiu coraz popularniejszy, jednak wciąż prym wiodą karasie, miętusy i szczupaki.

Jak w niemal całej Polsce, w wigilijny wieczór podawane są pyszne domowe pierogi, przede wszystkim te z kapustą i grzybami. W związku z tym, że lasów u nas pod dostatkiem, także i grzybów nie brakuje – święta to czas radości, a jak lepiej celebrować niż zajadając dary lasu? Coś co dała nam natura  i las, tak blisko nas!

Coś na słodko

Ciastem, które wiedzie prym w Podlaskich domach w okresie świątecznym jest piernik. Pograniczne ciasto to symbol tradycji polskiej i litewskiej.

Kutia, zwana również Kucią to potrawa, która do Polski przywędrowała z Dalekiego wschodu, przechodząc po drodze ewolucję na terenach Rosji czy Litwy.  To mieszanka  pszenicy, maku, mleka z miodem i bakaliami, czasami doprawiana olejkiem aromatycznym. Miseczka z kutią niegdyś stawiana była w rogu izby, przy stole – stąd nazwa kucia (od pokącia).

W niektórych podlaskich domach nadal serwuje się kisiel owsiany, który przygotowywany jest z mąki owsianej. Nie wygląda spektakularnie, ale smakuje wybornie!

Mięso na święta

Gdzieś kiedyś napisano, o ludziach z Podlasia, że skoro mamy tutaj żubry, to na święta zjadamy żubry. Bzdura totalna! Przecież żubry są chronione!  Jeśli chodzi o mięso, które przygotowywane jest w czasie świętowania Bożego Narodzenia, najczęściej jest to dziczyzna i różnego typu ptactwo, głównie gęsina.

Po wieczerzy czas na wróżby i kolędowanie

Kiedyś bardzo popularnym zwyczajem wigilijnym było wróżenie, które odbywało się tuż po wieczerzy. Chodziło oczywiście o poznanie przyszłości – były wróżby pozwalające wskazać czas zamążpójścia czy ożenku. Podlasie to region, w którym śpiewanie – zarówno na co dzień, jak i od święta – zawsze było popularne. Po wieczerzy wigilijnej w większości podlaskich domów usłyszeć można tradycyjne pieśni świąteczne i pastorałki, które z czasem wymieszały się również z popularnymi piosenkami świątecznymi.