Wielkanoc coraz bliżej – z tej okazji przybliżamy Wam nasze podlaskie obyczaje i tradycje, które być może kultywowane są również i w Waszych regionach.

Przygotowania do Wielkanocy rozpoczynamy z dużym wyprzedzeniem, nawet kilku tygodni i podobnie jak w innych rejonach kraju, początkiem przygotowań są gruntowne porządki w domu.
Zgodnie z tradycją w czasie przygotowań należy pozbyć się z domu wszystkich rzeczy, które nie są potrzebne – jest to symbol oczyszczenia. Dom należy dokładnie wyczyścić, a następnie udekorować gałązkami wierzby i wiosennymi kwiatami. Kiedyś (a w niektórych domostwach nadal) na podwórze wysypywany był tatarak, który tworzył piękne wzory.

W każdym domu powinien stanąć także wazon z gałązkami wierzby – w wielu podlaskich domach wierzbowe gałązki ozdabia się kolorowymi wstążkami i kwiatami z bibuły, a cała kompozycja jest użytkowana później jako palma świąteczna. Tak przygotowana palma jest symbolem długiego i szczęśliwego życia – im większa i dłuższa, tym lepsze perspektywy na życie. W zależności od wyznania, mieszkańcy Podlasia wierzą, że w czasie święcenia palmy w kościele, na właściciela palmy i jego rodzinę przechodzi energia witalna chroniąca przed chorobami. Rolnikom palma ma zapewnić urodzaj – dodatkowym zadaniem palmy jest ochrona domostwa przed wszelkim niebezpieczeństwem.

Kiedyś popularne było wierzbowanie – obyczaj polegający na ‚smyraniu’ nóg młodych panien gałązkami wierzby, co miało zapewnić im urodę.

Podobnie jak w innych częściach kraju, Wielka Sobota to na Podlasiu dzień święcenia pokarmów. Święcenie ma oczywiście charakter symboliczny – w koszyczkach ze święconką obowiązkowo znajdują się kiełbasa, szynka, chleb, sól i jajka. Kiedyś do koszyków do święcenia wkładano również sery, ciasto, chrzan – dziś nie wszyscy święcą te produkty.

Jednym z najważniejszych elementów przygotowań do Wielkiej Nocy jest Rezurekcja – po mszy przed laty urządzano zawody w tym kto pierwszy wróci do domu po mszy – zwycięzca będzie cieszył się największymi plonami.


W Wielką Niedzielę wszyscy domownicy spotykają się przy suto zasłanym stole na uroczystym śniadaniu – przed jedzeniem wszyscy dzielą się jajkiem składając sobie życzenia. W niektórych domach nadal kultywowane są tradycje bitek i wyścigów jajek. Bitki to dziecięca zabawa, polegająca na tym, że dzieci uderzają jajkiem o jajko, a zwycięzcą jest osoba, której jajko nie pęknie. Wyścigi jajek to zabawa, w której kluczowa rolę odgrywa jajo staczające się z górki – jajko zawodnika, które stoczy się na sam dół jako pierwsze, jest jajem zwycięzcy.


Tradycyjne wielkanocne potrawy Podlasia

Jedną z najczęściej pojawiających się na wielkanocnych stołach potrawą jest kołacz zwany również sękaczem – wielkanocny kołacz jest ozdabiany figurkami z ciasta. Na wielkanocnym stole pojawia się także wielkanocna biała kiełbasa, żur lub barszcz biały oraz wszelkiej maści pasztety. Kiedyś obowiązkowym elementem wielkanocnego świętowania była… pieczona świńska głowa z jajami.

Na stole nie może zabraknąć oczywiście mazurka czy ciasta drożdżowego.

Wielkanoc w Augustowie

Chcesz tegoroczne Święta Wielkanocne spędzić w nietuzinkowy sposób? Zabierz swoich najbliższych na Podlasie – cieszcie się wspólnie spędzonym czasem, pysznym lokalnym jedzeniem i cudowną pogodą – urlop na łonie natury to wspaniała forma spędzania rodzinnego czasu. Gorąco zapraszamy Państw do Pensjonatu Zaciszne Centrum!